loading
Zapnout grafiku
Úterý 16. 04. 2024, svátek má Irena
   
Rekreační areál  

Kronika

2015

LEDEN

Teploty kolem nuly, nebo lehce pod nulou. Srážky dešťové, ale jinak teplý měsíc. 

Výroční valná hromada SDH

24.1. se konala valná hromada našich hasičů. Na programu byla vedle shrnutí činnosti sboru, jednotky, Oddílu mladých hasičů, prevence a předání ocenění, především volba členů výboru na další volební období. Výbor Sboru dobrovolných hasičů Praha-Březiněves zvolený jednohlasně ve složení:

Jaroslav Penc - starosta SDH, Ondřej Nepraš - náměstek starosty sboru, Jiří Čermák - jednatel sboru a referent prevence a ochrany obyvatelstva, Petr Petrášek - velitel sboru, Martin Franěk - hospodář sboru. Prostory ke konání poskytla TJ Březiněves v prostorách své klubovny a zajistila i výtečné občerstvení.

ÚNOR

Na začátku měsíce se objevily noční teploty kolem -10°C a proto každý čekal, že se konečně ukáže zima a sníh. Nic z toho však nepřišlo a koncem měsíce se ještě oteplilo. Některý den se dokonce teploměr přes den šplhal ke krásným 10°C. 

Dětský karneval → FOTOGALERIE

V sobotu 7.2. se od 15 do 17 hodin konal dětský karneval. V prostorách místního sálu bylo rušno. Mnoho masek se chystalo na řádění a pořádný taneček. V úvodu vystoupila paní Maděrová s dětmi ze školky, které měly nacvičeno několik skladeb. Potom byl na programu šašek a jeho dovednosti. Ocenění masek a nějaké sladkosti se tady také našly a děti byly moc spokojené. 

Masopustní průvod → FOTOGALERIE

V letošním roce se masopustní průvod konal v sobotu 21.2.  Zahájení bylo tradičně u obecního úřadu. Doprovodnou hudbu nám zajišťovala kapela Bořanka. Masek bylo hodně a počasí bylo přímo ukázkové. Náš maskot Březík nesměl chybět a doprovázel nás celou dobu. Průvod měl celkem tři zastávky, kde se tančilo kolo štěstí. Poděkovali jsme manželům Markétě a Zdeňkovi Korintovým, našemu starostovi panu Haramulovi a poslední zastávka byla u Maděrů a Mikolášů. Nálada byla úžasná a odpoledne se opravdu velice vydařilo. Poslední taneček se konal na náměstí. 

Maškarní rej

Ve večerních hodinách se konala tradiční maškarní zábava. I v letošním roce byla hojnost masek a všichni se bavili s doprovázející kapelou KARYNA dlouho, vlastně až do ranních hodin. 

BŘEZEN

Obavy z toho, že přijde arktická zima, jak předpovídali meteorologové, se rozplynuly, protože první polovina března byla velice teplá. Některé jasné dny dokonce teploty vystoupaly přes 15°C. Celkem teplé počasí trvalo až do konce měsíce.

DUBEN

Na začátku dubna velice chladně a deštivé počasí. Počasí se umoudřilo až po velikonočních svátcích, kdy se objevilo sluníčko a teploty počaly stoupat. Uklidnil se též ledový vítr, který v počátku měsíce trápil celou republiku. 

Soutěž o pohár starosty Letňan 

Každým rokem je  účast SDH Březiněves na soutěži hasičské všestrannosti "O pohár starosty Letňan" samozřejmostí. Tentokrát hasiči skončili na pátém místě. Nutno dodat, že jen o pár bodů za prvním místem. Jednotlivá pořadí na předních pozicích však byla celkově na body dost těsná. I to je pro naše hasiče významná motivace pro příští ročník, jelikož letos jim medaile utekla skutečně jen o fous. V porovnání s předchozími méně úspěšnými roky je umístění na krásném pátém místě rozhodně zasloužené, celé jejich soutěžní družstvo předvedlo velmi slušný výkon a to zejména na nejnáročnějších disciplínách "Požár objektu" a "Dopravní nehoda se zraněním". Zajišťovali  opět na soutěži i asistenční první pomoc, letos však bez zásahu.

Obchodní centrum BILLA → FOTOGALERIE

Dne 1.4. 2015 se u nás v obci otevřelo nákupní centrum. Centrum se započalo budovat v loňském roce a každý sledoval, jak rychle tato stavba roste. Občané obce toto nákupní středisko vítají, protože nejbližší centrum je v Letňanech nebo v Čakovicích. Další obchody v tomto centru jsou drogerie „Teta“, tabák a do budoucna se uvidí, jaké obchody zde budou ještě otevřené. 

Velikonoce

V letošním roce byly Velikonoce dost chladné, vlastně chladnější než Vánoce. Pro hodovníky svítilo sluníčko jen do 10 hodin. Potom se obloha zatáhla a z nebe padaly veliké sněhové vločky, sníh zůstával ležet a bylo celkem bílo. Sníh však roztál a ve večerních hodinách se ukázalo zase sluníčko. Teploty byly ale velice nízké. Přes den se pohybovaly kolem 5°C a foukal studený vítr. 

Květnové dny 1945 v Březiněvsi → FOTOGALERIE

Letos je to právě 70 let od osvobození republiky, proto se úřad městské části rozhodl uspořádat ve spolupráci s Klubem vojenské historie ArmFort Praha celodenní historický program s bojovou ukázkou Pražského povstání. Akce proběhla 18.4. v parku u sv. Jana Nepomuckého. Vrátili jsme se  do květnových dnů roku 1945. Již od pátečního odpoledne se v parku pracovalo, protože se zde vytvářel dobový tábor. Vše se připravovalo na sobotu, kdy zde probíhaly události související s povstáním. Program začal v 10 hodin dětským dopolednem,  kde nechyběla střelnice, překážková dráha či možnost zaházet si granátem. Proběhla prezentace jednotlivých historických klubů, výstava zbraní, uniforem a vojenské techniky, samozřejmě s výkladem přítomných nadšenců. Ve 12 hodin se uskutečnila módní přehlídka, do které se zapojily i místní ženy, které se oblékly do dobového oblečení a uniforem. Přesně ve 13 hodin se uctila u pomníku Na Hlavní památka občanů Březiněvsi, kteří padli v obou světových válkách. S krásným nástupem se zde zástupci klubu ujali této pocty a po čestné salvě se rozmístili vedle pomníku a postáli čestnou stráž. Samotná bojová ukázka byla plánována na 14 hodinu v prostoru březiněveského parku. Právě tato oblast představila imaginární místo na okraji Prahy, kde se nacházela i malá osádka německé protiletecké obrany. Z okolních míst se mezi obyvateli začala šířit zpráva, že se v Praze schyluje k povstání. Místní chtěli také přispět svým dílem a rozhodli se na německé okupanty zaútočit a odzbrojit je. Vedle ArmFort se simulované bitvy zúčastnilo i několik dalších klubů vojenské historie s technikou Wehrmachtu i Rudé armády, dobrovolníků a dokonce i místních obyvatel. Jako kulisy tu byly k vidění třeba trafika, autoservis Maděra a syn, kde bylo dokonce vystaveno vozidlo KDF, ale i kaplička, studna s okovem a stanový vojenský tábor, prostě vše, co k takové bojové ukázce patří. Všichni účastníci byli dobově oblečení a ukázka začala běžným venkovským životem. Velkým překvapením byl i vůz s koňmi, který byl také zahrnut do bojové ukázky. Potom začal útok na německé okupanty a opravdu bylo na co koukat a my jsme se nechali vtáhnout do dějů života před 70 lety. Všechny zbraně používaly slepé náboje, ale i tak ráznost a hlučnost ukázky zanechala v občanech velký dojem. Po skončení ukázky se na plochu seběhly děti a hledaly prázdné nábojnice, i pro ně to byl veliký zážitek, protože ne každému se podaří vidět tolik techniky na jednom místě. Jediné, co mohlo být lepší, bylo počasí, protože bylo celkem dost chladno. Sluníčko se ukázalo jen malinko a teploty byly jen kolem 15°C, foukal studený vítr. Nabitý den byl zakončen večerní tancovačkou, kde tanci a poslechu hrála živá hudba ve stylu 30. a 40. let. Akce byla zorganizována s výraznou podporou Městské části Praha-Březiněves, místní jednotky dobrovolných hasičů a dalších partnerů.

Pálení čarodějnic → FOTOGALERIE

30. dubna letos připadlo na čtvrtek. Jako každý rok, tak i letos byl připraven bohatý program pro tuto příležitost. 

KVĚTEN

Vyvádění děvčat

V sobotu 23. května se tradičně konalo Vyvádění děvčat. Počasí se vydařilo a sluníčko nám přálo celé odpoledne. Sraz byl na náměstí před úřadem, kde se každoročně začíná pasováním Kecala do jeho funkce a požádání starosty obce o udělení práva konat v obci Máje. V letošním roce se poprvé stalo, že převládala děvčata z nových baráků. Zpestřením bylo také to, že úřad mšstské části pořídil nové dospělé kroje, proto se mohly ženy, které celých 9 let pořádají tuto akci, obléci konečně do svých krojů. Na cestě obcí nás provázela kapela Dolinečka a v duchu zpěvu a veselí jsme procházeli celou obcí.  

Májová veselice

V sále Trattoria Famiglia (hostinec Pod Lipami) se konala večerní Májová veselice. Na začátku zábavy se tančila „Česká beseda“. V letošním roce bylo toto vystoupení velmi krásné, protože jsme měli zástupce všech generací. Původní kolo našich náctiletých a našich nejmenších ještě obohatilo kolo střední generace. Děti, ženy, dívky, chlapci a chlapi v krojích nám připravili nádherný zážitek. Půlnoční překvapení se neslo v duchu rokenrolu, kankánu a havajských tanců. Na půlnoční překvapení se lidé velice těší, protože to je opravdu obrovské zpestření a lidé se při nich baví.  

Rybářské závody → FOTOGALERIE

Na den 23.5.2015 připadly rybářské závody na rybníce zvaném „Pokorňák“. V letošním roce se zúčastnilo 18 zaregistrovaných soutěžících. Bylo uloveno 28 kaprů v délce od 20 do 55cm. V kategorii mládežnické zvítězil Čížek Ondřej s 250cm, na druhém místě Vedral Leoš s 124cm a na třetím místě Trousil Lukáš s 36cm. V kategorii dospělých na prvním místě Fiala Jaroslav se 106cm, na druhém místě Volodymyr Lyknnyk se 101cm a na třetím místě Řezníček Miroslav s 71cm. Občerstvení měli rybáři zajištěné, a tak se závody vydařily k jejich spokojenosti.

Dětský den

Oslava pro naše děti se konala 31.5. v prostorách koupaliště a měla název „Dětská pouť“. Začátek akce byl ve 14 hodin. Na děti zde čekal nafukovací hrad, horolezecká stěna, přetahování na gumě, vytváření velkých bublifukových bublin. Pro nejmenší tu bylo trefování balonkem do kbelíku a lovení rybiček v bazénku. Počasí bylo nádherné, návštěvnost vysoká.

ČERVEN

Březiněves OPEN 2015. V letošním roce se konal již 10. ročník, a to ve dnech 6. a 7. června. Účast v letošním roce nebyla velká. Bohužel, řada dlouholetých členů oddílu dala přednost jiným aktivitám. Na druhou stranu se na kurtech objevily nové tváře. Těm se turnaj líbil natolik, že se rozhodli do tenisového oddílu vstoupit. Zúčastnilo se celkem 12 tenistů. Počasí přálo až moc. Stejně jako vloni se turnaj konal za tropických teplot. Od sobotního dopoledne probíhaly zápasy ve čtyřech skupinách na jeden vítězný set. Zde se hrálo systémem každý s každým. Do finále postupovali vždy první ze skupiny. Nasazení hráči splnili roli favoritů a své skupiny vyhráli. Velké uznání zasluhuje David Kratochvíl, který porazil podstatně mladšího Petra Výkrutu. V rámci tohoto ročníku byly vyhlášeny dvě doplňkové soutěže. A to „Veteráni nad 45 let“ a „Nesoutěžní hráči“. Kategorie veteránů byla dosti nabitá. Zde zvítězil Jan Lomoz (46 let), který se turnaje zúčastnil poprvé. Kategorie nesoutěžních hráčů byla nakonec velmi úzká. I zde zvítězil nový účastník, Michal Komárek (31 let). Finálové zápasy se hrály na dva vítězné sety. Smolařem tohoto klání byl Franta Břeň, kterému těsně uniklo finále a nakonec bral jen bramborovou medaili po těsné prohře v supertiebreaku. Celkové vítězství vybojoval Filip Koudelka a oslavil tak již 5. turnajový triumf v řadě. Vítězové získali, stejně jako v minulých ročnících, hodnotné ceny. 

Neckyáda - I. ročník → FOTOGALERIE

V letošním roce se poprvé uskutečnila neckyáda obce Březiněves. Tato akce není známá, proto se čekal i malý počet zhotovených plavítek. Souboj vypukl 20. června na našem koupališti. Celkem se přihlásilo 5 plavítek s posádkou (Bendovi – bob Jamaica, Fialovi – fotbalové hřiště, Maděrovi ml. – tank Fury, Maděrovi – havajský ostrov a skupina mladých plavčíků – radostná kánoe). Počasí bylo celé dopoledne velice špatné a k poledni se ještě hodně rozpršelo. Jakoby zázrakem ve 14 hodin přestalo pršet a vysvitlo sluníčko. Všichni se radovali, protože takové počasí provázelo celou akci. Dohled na vodě obstarali místní hasiči, kteří vyzkoušeli své obleky do vody a vlastně hlídali posádky, aby se nepřihodilo něco špatného. Soutěžilo se nejen na čas (obeplavání koupaliště), ale hlavně v nápaditosti plavítka. Lodě hodnotili a pořadí stanovili diváci. Putovní pohár vyhrála rodina Radka Fialy a jejich fotbalové hřiště, rodina Tomáše Maděry a jejich tank FURY se umístila na druhém místě, třetí v pořadí skončila posádka Jamaiského bobu Lenka a Vladimír Bendovi a na bramborové pozici skončila posádka veselého Kajaku (4 mladí hoši rodin Převrátilových, Kaladžeovových a Chaloupeckých). Určitě další ročník přinese nová plavítka a hlavně spoustu povzbuzujícího obecenstva. Účastníci to mají velice těžké, protože se jedná o rodinné klání, což znamená, že každý musí přepravit celou svou rodinu a nezáleží přitom, kolik má rodina osob. 

Rybářský zájezd → FOTOGALERIE

Ve dnech 5-7.6. byl pořádán sdružením výlet na soukromý rybník Popelov u Kardašovi Řečice. Tohoto dvoudenního zájezdu se zúčastnilo celkem 12 členů. Na zájezdy jsou každoročně použity dotační finanční příspěvky úřadu MČ Praha-Březiněves. Vzhledem k velkému zájmu členů byly dotace doplněny i z vlastních zdrojů sdružení. Odměnou pro zúčastněné byl dokonalý zážitek a ulovení několika skutečně trofejních ryb. 

Očkování psů

13.6. proběhlo tradiční očkování psů. Všichni zájemci o toto očkování se sešli na náměstí. 

Rybářské závody

Samostatné rybářské sdružení Praha-Březiněves pořádalo v sobotu dne 20.6. rybářské závody. Hlavním cílem těchto závodů bylo snížení plevelné rybí populace. Každý účastník byl bodován za ulovený kus bez rozdílu velikosti. Na této soutěži byla očekávána vyšší účast zejména z řad mládeže, bohužel z 10 soutěžících byli pouze tři mládežníci. Při každých závodech ceny obdrží všichni mládežníci, bez rozdílu na počet chycených ryb, ani tato pobídka vyšší zájem dosud nepodpořila. Celkovým vítězem se stal pan Jaroslav Deutschmann s počtem 16 ks ryb. Druhý v pořadí Volodymyr Linik – nový člen s počtem 10 ks a třetí se umístil Vladimír Benda s počtem 5 ks ryby. 

Ozdravný pobyt dětí  → FOTOGALERIE

V letošním roce se uskutečnil ozdravný pobyt v Turecku v hotelu Club Serena Beach. Rozdíl od předešlých ozdravných pobytů byl v tom, že se letos letělo letadlem. Celkem se zúčastnilo cca 150 účastníků (většinou mamky a děti). Všichni byli se zájezdem velice spokojeni, počasí v této destinaci bylo krásné a moře teplé. Problém s přesunem na letiště žádný nebyl, protože všichni odjížděli objednanými autobusy přímo z náměstí obce. Původně byla destinace v Tunisku, ale pro nepokoje a bombové útoky byla raději zvolena jiná, klidnější a mnohem bezpečnější destinace. 

ČERVENEC 

Již v první polovině tohoto měsíce jsou velká vedra. Teplota přesahuje 30 stupňů a noční teploty neklesnou pod 20 stupňů. Vůbec neprší. 

Společenský turnaj čtyřher 2015 

6. ročník turnaje proběhl v sobotu 11. července 2015. Lze konstatovat, že počasí opět přálo. Díky tomu se zápasy odehrály za příjemného počasí. Hráči disciplinovaně dodržovali pitný režim, tradičně již pod dohledem klubového lékaře, veterináře Františka Břeně. Šlo o turnaj čtyřher. Dvojice se tentokrát nelosovali, ale nasadili. Tedy tak, aby pokud možno hrál vždy silnější hráč se slabším. Díky tomu si všichni opět krásně zahráli.  Ozdobou turnaje pak byla Šárka Richterová, která jako jediná žena nastoupila spolu s muži. Rozhodně byla na kurtech dost vidět!  Sešlo se 16 hráčů, takže se hrálo ve dvou skupinách systémem každý s každým na jeden set. Do finálových bojů postupovaly první dvě dvojice z každé skupiny. Příjemné bylo zjištění, že Petr Jašek již nepoužil spodní podání! Ve druhé skupině byly výsledky velmi těsné a rozhodoval počet plusových gamů. Nejtěsnějším poměrem nakonec postoupili Vojta Kment s Vráťou Válkem. 

POŘADÍ - 1. skupina

 1. Filip Koudelka / Honza Vocel (3 výhry)

 2. David Kozík / Jirka Koukolíček (2 výhry)

 3. Petr Růžička / Martin Vakerman (1 výhra)

 4. Karel Šťastný / David Kratochvíl (bez výhry)

 POŘADÍ - 2. skupina

 1. Petr Peštál / Petr Jašek (3 výhry)

 2. Vojta Kment / Vráťa Válek (1 výhra +1 game)

 3. Miloš Volráb / Šárka Richterová (1 výhra -1 game) 

 4. Franta Břeň / Marcel Mourek (1 výhra -6 game)

Dále byly na pořadu finálové boje. Zdálo se, že vedro účastníky přemůže, ale borci vydrželi a nastoupili do závěrečných zápasů. Do finále postoupili Filip Koudelka / Honza Vocel a Petr Peštál / Petr Jašek. David Kozík s Jirkou Koukolíčkem získali 3. místo, když porazili naprosto jasně dvojici Vojta Kment / Vráťa Válek 6:0.

Filip Koudelka s Honzou Vocelem pak podlehli ve finále v supersetu Petrům Peštálovi a Jaškovi 5:9. 

SRPEN

Od poloviny července až do 17. srpna vůbec nepršelo. Sucha a velké vedro sužovaly celou republiku.  Objevovaly se požáry a spodní voda začala pořádně ubývat. Bylo vydáno nařízení o zákazu zalévání, napouštění bazénů a podobně, protože nikdo nevěděl, kdy takové vedro skončí. Teprve v pondělí 17.8. začalo krásně pršet. Všichni se divili, protože čekali nějakou velkou spoušť po takových vedrech, pršelo však krátce, ale intenzivně. Po teplotách 38–40 °C všichni takové ochlazení vítali. 

Hasičská asistence

Od pátku 21.8. do neděle 23.8. byli naši hasiči na Máchově jezeře, protože se zde konal „Mácháč festival 2015“. Naši dobrovolní hasiči zde dohlížejí na pořádek a pomáhají pořadatelům zvládnout každou situaci. Dozor probíhá i na vodní hladině, kde se hasiči pohybují na svém člunu. 

Asistence při požáru

Od soboty 22.8. do neděle 23.8. se místní sbor dobrovolných hasičů podílel na likvidaci velkého požáru v Praze 9-Vysočany, kde hořel sklad oděvů v areálu bývalého ČKD. Naše jednotka zde čekala až do samého uhašení. 

6. ročník Memoriál Bohumila Hejny

Memoriál zahrnuje tři samostatné turnaje v kategoriích mladších a starších přípravek. 

Rybářské závody

Třetí rybářské závody v tomto roce se konaly 5.9. s účastí 10 přihlášených soutěžících. Tento počet však byl pro místní rybáře zklamáním, jelikož čekali větší účast. Uloveno bylo 14 kaprů od 21 do 53cm. Pořadí soutěžících je: na prvním místě Bedík Vladimír 166cm, druhé místo obsadil Fiala Jaroslav s 82cm a třetí místo Hrdlička Tomáš s 53cm. Všechny organizované závody byly finančně dotovány ÚMČ Březiněves. Za tyto prostředky byly pořízeny věcné ceny pro vítěze a tyto ceny byly doplněny o příspěvky některých členů rybářského sdružení, a to ve formě věcných darů.

Konec léta a prázdnin 

Skončily nadprůměrně teplé prázdniny, které překonaly řadu teplotních rekordů. Teplota vzduchu překračovala i 35°C. Takový den bývá neoficiálně označován jako supertropický. V dřívějších dobách bylo takových dnů zaznamenáno za celou dekádu jen několik a v řadě let za sebou se vůbec nevyskytovaly. V posledních letech jsou ovšem čím dál častější. Větší množství se jich poprvé vyskytlo v roce 1994, kdy jich například v Praze bylo zaznamenáno 5. V letošním roce se jich na většině stanic vyskytlo mnohem více. V Praze jich bylo zaznamenáno 11. Nejtepleji bylo na začátku srpna, kdy se u Prahy teplota zastavila na rovných 40°C. Absolutní teplotní rekord pro celé naše území 40,4°C z 20. srpna roku 2012 sice nepadl, ale i tak se jednalo o jednu z nejvyšších teplot zaznamenaných u nás. Vysoké teploty se vyskytovaly během července a srpna. Průměrná teplota za tyto měsíce pro celé naše území dosahuje na necelých 21 °C, což je nejvíce v historii pozorování. Letošní prázdniny byly v České republice jednoznačně nejteplejší za celou dobu měření. To platí i pro meteorologickou stanici v Praze Klementinu, kde se počasí zaznamenává již od roku 1775. Překonaly tak velmi teplé prázdniny z let 1992, 1994 a 2003 s průměrnou teplotou lehce pod 20 °C.

ZÁŘÍ

Tenisový turnaj čtyřher 

V sobotu 12. září proběhl 10. ročník turnaje čtyřher na tenisových kurtech v Březiněvsi. Nakonec startovalo celkem 16 hráčů. Členové TO TJ Březiněves, ale i další místní a „přespolní“. Počasí opět přálo.Hráčské dvojice byly nasazovány tak, aby si zahráli i slabší či starší hráči. Nejmladšímu účastníkovi bylo 19 let a nejstaršímu 63!! Příjemným osvěžením byla účast několika nových tváří z Líbeznic. Noví hráči vesměs příjemně překvapili a přispěli tak k vysoké úrovni turnaje. Dokonce si spolu ve dvojici zahráli Koudelkovi: Filip a jeho otec Tonda. Organizace se ujali tentokrát Filip, Miloš, Honza a Patrik. Po sportovní části turnaje pokračovala společenská část.

Výsledková listina

Skupina A

1. Filip Koudelka, Tonda Koudelka (2 vítězství, 3. místo)

2. Karel Šťastný, Vlasta Olič, (2 vítězství, 2. místo)

3. Franta Břeň, Martin Vakerman (bez vítězství, 4. místo)

4. Pavel Pospíšil, Michal Komárek (2 vítězství, 1. místo)

Zde o postupujících rozhodoval nakonec počet vyhraných gamů, při shodném počtu vítězství prvních tří párů.

Skupina B

1. David Kozík, Miloš Volráb (3 vítězství, 1. místo)

2. Petr Růžička, Richard Rezner (bez vítězství, 4. místo)

3. Patrik Dürl, Honza Vocel (1 vítězství, 3. místo)

4. Jan Lomoz, Vojta Kment (2 vítězství, 2. místo)

Semifinálové boje

Zde se křížově utkaly vždy 1. s 2. dvojicí z obou skupin o postup do finále.

Pospíšil/Komárek versus Kment/Lomoz = 2:0 na sety

Šťastný/Olič versus Kozík/Volráb = 1:1 na sety, 10:8 super-tiebreak

Finále

Pospíšil/Komárek versus Šťastný/Olič = 6:2, 4:6, 6:2

o 3. místo

Kment/Lomoz verus Kozík/Volráb = skreč dvojice Kozík/Volráb

ŘÍJEN

Ranní mrazík přišel hned první den měsíce. Teploty pod bodem mrazu ohlašují nastupující zimu. Všichni doufají, že velice horké a suché léto nezvěstovalo krutou zimu. Mrazíky byly však jen tři dny po sobě. Druhý týden konečně vydatněji prší. Voda byla nutná, protože vše bylo po suchém létě vyprahlé. Mrazíky se již do konce měsíce neobjevily. 

Familijáda → FOTOGALERIE

TJ Březiněves pořádal 19. září  I. ročník rodinné familiády. Tento krok zvolili trenéři k utmelení vztahů mezi dětmi a rodiči. Záměr spočívá ve spolupráci dětí s dospělými. V různých soutěžích bylo nutné prokázat šikovnost nejen dětí, ale právě i rodičů. Na začátku se losovalo u umístění zástupců rodičů do každého družstva. Vycházelo to zhruba na složení kapitán družstva (ženské pohlaví), dva tatínkové a doplněno hráči ročníku 2007 spolu se svými sourozenci, případně kamarády. Soutěžilo se převážně v disciplínách, kde bylo nutné prokázat obratnost s míčem.  Celé odpoledne proběhlo za krásného slunečního počasí a večer následovalo vyhodnocení, kde nechyběly diplomy a ocenění. Pro účastníky bylo připraveno občerstvení. Nálada výborná a všichni si tuto akci velice chválili, tak jen doufáme, že nebyla poslední a toto klání se bude opakovat i v dalších letech.

Mateřská škola

V období 15.-17. října se navážely kontejnery na stavbu MŠ, respektive její rozšíření, kdy přibydou dvě nové třídy a školní kuchyně. Ta školce velice chyběla, protože jídlo se muselo dovážet. Na přípravách podkladu se pracovalo již od září, ale samotné kontejnery byly přivezeny právě v tomto období. Další práce na školce pokračují. Otevření nových pavilonů a kuchyně se plánuje na jaře příštího roku. 

Lampionový průvod → FOTOGALERIE

V předvečer státního svátku 28.10. se konal lampionový průvod obcí. 

LISTOPAD

Počasí v listopadu je velice rozdílné. Na začátku měsíce bylo nádherné slunečné počasí a teploty se šplhaly ke 20°C, což bylo na tento měsíc velice teplé období. Z pátku 20. na 21. listopadu se však velice ochladilo a objevily se i první sněhové vločky. Teplota se propadla o 15–20°C. Noční mrazíky jsou však do -5°C. 

Vítání občánků

V neděli 8.11. se konalo vítání občánků v sále restaurace Trattoria Famiglia. Naše nové občánky přivítal místostarosta Zdeněk Korint. Ratolesti byly obdarovány zlatým přívěskem v podobě prvního písmene jejich jména. Maminky dostaly květinu a celá rodinka se zapsala do kroniky vítání občánků. Celé odpoledne proběhlo ve slavnostní náladě a děti byly naprosto klidné a spokojené. Jsme rádi, že se naše obec krásně rozrůstá, proto i vítání občánků je pro nás symbolem spokojenosti.

---

SAMOSTATNÉ SDRUŽENÍ RYBÁŘŮ

Brigádnická činnost byla zaměřena na sekání trávy a odstranění náletových dřevin kolem buňky a rybníku. Na brigádách se podílelo 20 členů sdružení. Členové odpracovali na brigádách celkem 92,5 hodin. Brigádnická činnost byla v letošním roce zpestřena neplánovaným výlovem, který byl dle MHMP jako správce a vlastníka rybníka nutný kvůli nadměrnému zarybnění. Vlastní výlov pro MHMP zajišťoval jako smluvní partner Český rybářský svaz. Při vlastním výlovu bylo rozhodnuto, že vybrané odlovené ryby budou převezeny k přezimování do koupaliště a v jarních měsících roku 2016 po napuštění rybníku vráceny zpět. Na základě množství a druhů odlovených ryb byla osádka vyvážená a i přes nedostatek srážek v letošním roce ve velmi dobrém zdravotním stavu. Tato akce měla velice kladnou stránku. Výhodou neplánovaného výlovu bylo odstranění plevelné ryby a zejména se podařilo evidovat množství jednotlivých druhů ušlechtilých ryb. K překvapení všech účastněných byl odloven sumec v délce 160cm a další dva nad jeden metr, několik trofejních amurů, štik a candátů. Příspěvek ÚMČ ve výši 24.000,- Kč byl čerpán i na částečné zarybnění. Ostatní finanční prostředky byly použity na kulturní a zájezdovou činnost, nákup věcných cen pro pořádané závody a režijní náklady. Celková částka byla řádně dokladově doložena a zúčtována na ÚMČ Březiněves. Vlastní finanční zdroj sdružení tvoří pokladní hotovost k 31.12.2015 ve výši 26.960,-Kč (výběr členských příspěvků ve výši 300,-Kč za dospělého a 50,-Kč za dětského člena do 15 let, které činily 6.500,-Kč a úhradou neodpracovaných minimálně 2 brigád ve výši 200,-Kč za jednu neúčast v celkové výši 2.200,-Kč). Celkové příjmy za rok 2015 byly 15.009,-Kč a celkové výdaje 12.585,-Kč. Hospodaření za rok 2015 tak skončilo se ziskem 2.424,-Kč. Další činností sdružení bylo zarybňování a doplňování rybí násady. 21.4.2015 před závody bylo provedeno doplnění kapří populace o 100kg kapří násady o průměrné hmotnosti 2,5kg/ks. Dodávka byla oproti roku 2014 snížena o cca 40kg kapra.

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ

Sbor má v letošním roce 33 členů, z toho 27 dospělých a 6 členů oddílu mladých hasičů. Aktivní členové sboru odpracovali během roku při 60 akcích 476 hodin v rámci činnosti: údržba výstroje a výzbroje, údržba vodních zdrojů, údržba hasičské stanice a techniky, kulturní a společenské akce, pomoc obci. Konkrétně se jedná o pomoc při akcích pálení čarodějnic, dětský den, dny otevřených dveří na hasičské stanici, neckyáda, rozsvícení vánočního stromku, vyvádění děvčat aj. Tento rok byl pro naši jednotku velice výjimečný ve smyslu rozhodnutí HZS Praha o přeřazení z kategorie JPO V do kategorie JPO III, a to od 1.12.2015. Úsilí a snažení o toto přeřazení trvalo 8 let. Jednotka disponuje dvěma zásahovými vozy a to CAS 24 Liaz a DA Ford Transit. Jednotka během roku procházela různými školeními a zúčastňovala se cvičení. Velitelé a strojníci navštěvovali pravidelně stáže pořádané na HZS Praha nebo zbrojnicích JSDH. Došlo i k proškolení 12 členů sboru na motorové pily. Počet výjezdů v roce 2015 byl celkem 38. Stěžejní činností v preventivní oblasti byla realizace asistenčních dozorů formou požárních hlídek při kulturních akcích, například Okoř, Mácháč, Barvy léta, každoroční oslavy skupiny Tři sestry. Podíleli jsme se též na bezpečnosti při koncertu skupiny Kabát a Daniela Landy. Nejnáročnější akcí byla asistence na festivalu Let It Roll v Milovicích. V letošním roce se též doplnil zdravotnický materiál (dokoupena skládací lehátka). Byly pořízeny bezpečnostní oděvy a pracovní pomůcky pro členy krizového štábu. 

MLADÍ HASIČI 

Mladí hasiči působí při Sboru dobrovolných hasičů. V letošním roce je zde 6 členů, jelikož během roku někteří dorostenci přešli do členské základny. Mladí hasiči se účastnili 14. února soutěže v uzlování. 12. září se účastnili soutěže v požárním útoku a 7. listopadu Memoriálu Marty Habadové. V měsíci květnu společně navštívili muzeum hasičské techniky, Trosky a Zbiroh. Mladí hasiči se zapojují do akcí například přípravou dřeva a úpravou ohniště při opékání buřtů na akcích a také dodržování bezpečnosti při těchto akcích a následný úklid po akcích, pomoc při pořádání dětského dne, kdy zajišťují některé soutěžní disciplíny, úklid hasičské zbrojnice a jejího okolí a podobně. Členové oddílů mladých hasičů se též zapojili do výtvarné soutěže „Požární ochrana očima dětí“ a je výborné, že se již zapojily i děti z místní mateřské školy, od kterých jsou obrázky na naší hasičské stanici. Zdeňka Maděrová mladší, Zuzka Černá a Martin Franěk se účastnili školení vedoucích – dvojky a Martin Franěk si školení rozšířil ještě o vedení dětí od 3 do 6 let. Všichni byli proškoleni a na závěr obdrželi certifikát.

NAROZENÉ DĚTI 

Bazheva Dalia, Srbová Anežka, Slováková Tereza, Nguyen Hámy Anett, Gromanová Zoe, Horáček Michal, Černá Diana, Horáček Daniel, Žežulíková Veronika, Korantengová Leontýna, Brabenec Tobiáš, Štalmašek Marek, Radkovská Nicoletta, Kmínek Antonín, Portnyagina Sofie, Večeřa Kryštof, Wu Chou, Kratochvíl Radovan 

ÚMRTÍ V OBCI

Desat Jan, Voráčková Alena, Poupětová Ladislava, Přibyslavský Jaroslav, Hejcman Pavel, Pleva František, Bezpalec Josef

 

16Duben
MOBILNÍ SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU A JEDLÝCH OLEJŮ
Mobilní sběr nebezpečného odpadu a jedlých olejů proběhne v ul. U Parku,přistavený automobil na...
20Duben
GULÁŠFEST
Druhý ročník březiněveského Gulášfestu je tu! Neváhejte a přijďte se zúčastnit této skvělé akce,a...
20Duben
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2