loading
Zapnout grafiku
Pátek 19. 04. 2024, svátek má Rostislav
   
Rekreační areál  

Kronika

2011

LEDEN

Sníh pomalu přecházel v déšť. Teploty se od druhého týdne přes den pohybovaly kolem +5°C do -9°C a v nočních hodinách lehce pod bodem mrazu. Sníh se v obci držel až do poloviny měsíce.

Svoz vánočních stromků

Dne 8.1.2011 proběhl ve spolupráci s JSDH Praha - Březiněves svoz vánočních stromků. Zájemci připravili stromky před dům nebo do prostoru volně přístupném, aby je mohli hasiči odvézt a lidé je nemuseli vyhazovat do kontejneru spol. .A.S.A.

ÚNOR

Vypadalo to jako aprílové počasí. Sníh se střídal s deštěm a teploty skákaly z + do -.

Schůze rybářů

Samostatné sdružení rybářů Praha 8 – Březiněves pořádalo dne 19.2.2011 od 14.00 hod. ve společenské místnosti TJ SOKOL BŘEZINĚVES (na fotbalovém hřišti) výroční členskou schůzi.

Maškarní zábava

Dne 25. Se konala tradiční maškarní zábava. Masek bylo hodně a některé pořadatelkami vyhodnocené, protože bylo opravdu nač koukat. Skupina KARYNA provázela celým večerem, až do ranních hodin. Vstupné bylo 70,-Kč, ale masky platily jen 40,-Kč.

BŘEZEN

Krásné jarní počasí. Z celého měsíce jen 6x pršelo. Teploty koncem měsíce až +17°C, ale v noci lehce pod nulou.

Vítání občánků

Slavnostní přivítání nových občánků se konalo v sobotu 12.března 2011 od 14 hodin v sále restaurace Pod Lipami. Slavnostní obřad proběhl za účasti místostarosty pana Zdeňka Korinta.

Schůze tenistů

Schůze TO TJB proběhla dne 19.3.2011 od 10:00 hod v kabině fotbalové TJ Březiněves (u velkého fotbalového hřiště). Výhody pro členy TO TJB jsou neomezené hraní v průběhu celé sezóny za paušální členský příspěvek, využití osvětlení zdarma, přednost při obsazování hřiště při souběhu zájemců na stejný termín a hodinu, možnost prodloužit hrací dobu bez vystřídání na 2 hodiny. Výhody pro děti – členy TO TJB.

Dětský karneval

Na den 20.3. se všechny děti dokonale připravily a přišly v nádherných maskách. Při tanečku ukázaly všechny nádherně barevné masky a odnesly si tak i drobné dárky za jejich snahu.

DUBEN

Denní teploty kolem +20°C a noční již neklesly pod nulu. Koncem měsíce bylo zataženo a několik dní po sobě pršelo.

Velikonoce + řehtání a klepání

I v letošním roce se naše nejmenší ratolesti prošli obcí na zelený čtvrtek, velký pátek a bílou sobotu. Ve čtvrtek a pátek vyfasovali řehtačky a prořehtali celou obec. Počasí celkem ušlo, tak nám ani nebyla zima. V pátek se vyměnily řehtačky za klepčky a šlo se zas. Děti s úsměvem na tvářičkách, protože věděly, že určitě něco dostanou a to odhadly zcela správně, protože dostaly za svou práci nejen cukrovinky, ale také finanční obnos. Všichni byli spokojeni a velikonoce mohly začít.

Pálení čarodějnic

Klasický den 30.4. je u nás v obci velice oblíbený. Bohatý program nezklamal ani tento rok. Po zahájení starostou MČ Březiněves Ing. Jiřím Haramulem následovalo vystoupení našich nejmladších ratolestí. Skákací hrad pro děti byl velkým lákadlem. Ukázka práce Hasičského sboru Březiněves se těšila oblibě a lidé obdivovali práci hasičů. Velkým překvapením bylo malování na obličej dětem, ale tuto možnost využili i dospěláci a všichni byli nádherně maskovaní. Soutěže pro děti pod vedením fitPuls, které se také zapojilo do příprav tak velké akce. Děti měly radost z vystoupení Klauna Ferdy. Občerstvení pro děti párek v rohlíku a pití bylo zdarma. Krásným vystoupením s ukázkou šermířského umění byla skupina Merlet. Vyhlášení nejhezčích čarodějnic nechybělo a nejlepší čarodějnice dostaly krásnou čelenku a šerpu s nápisem. V tento den nás také navštívila velice oblíbená zpěvačka Heidi Janků a dokázala všechny pěkně rozparádit. Zhruba ve 20 hodin došlo k zapálení ohně, samozřejmě za dozoru místních hasičů, kteří to mají každým rokem na starosti a ve 21 hodin došlo na odpálení našeho krásného ohňostroje.

KVĚTEN

Na začátku měsíce, přesně 3.5. se ještě objevila sněhová přeháňka a celý začátek měsíce je poněkud chladný. Na ledové muže se objevily i noční mrazíky, tak letos ukázali svou chladnou moc. Koncem měsíce však již nádherné slunečné počasí.

Vyvádění děvčat

V letošním roce se konal již 5. ročník Vyvádění děvčat. Tento zvyk se u nás dobře uchytil a mládež se již na tuto akci moc těší. Letos se konala 14. května. Počasí všem přálo a nálada byla výborná. Průvodem nás provázela kapela Dolinečka a průvod prošel za zpěvu celou obcí, včetně Březinky, kde nám přibyla další krásná děvčata.

Májová veselice

Po vyvádění děvčat následuje májová veselice, kde je starosta obce vždycky po staročesku přivítán chlebem a solí. Místní mládež zatančí Českou Besedu, zhodnotí se celá odpolední akce a vyvedená děvčata si zatancují sólo. Kapela Dolinečka vesele vyhrávala a největším překvapením pro všechny přítomné bylo půlnoční překvapení žen. Ženy spolu s mládeží nacvičily úryvek z filmu „Slunce, seno, jahody“ a toto bylo na zábavě ukázáno. Pro obrovský úspěch bylo vystoupení opakováno. Potom se již všichni veselili až do kuropění.

Sběr elektrospotřebičů

Dne 21.5.2011 se v naší městské části uskutečnil dlouhou dobu dopředu avizovaný sběr „starých“ elektrospotřebičů. Díky tvrdé práci sedmi statečných (jmenovitě Oldy Akrmana, Martina Fraňka, Martina Juráše, Antonína Vilíma, Patrika Hávy, Vojty Korinta a Zdeňka Korinta) se podařilo naplnit 2 kontejnery, které skončí ve sběrném dvoře. Celkem se odvezlo cca: TV – 21 ks, lednička – 11 ks, mrazák – 8ks, PC – 4 ks, pračka – 3 ks, monitor – 3 ks, bojler – 1 ks, mikrovlnka – 1 ks, vařič – 1 ks, překapávač – 1 ks, konvice – 1 ks, myčka – 1 ks.

Tenisový turnaj Březiněves Open 2011 (6. ročník)

Turnaj proběhl ve dnech 28.-29. května. Hrálo se v kategoriích:

  • dvouhry muži do 40 let (kategorie A) – 7 tenistů
  • dvouhry muži nad 40 let (kategorie B) - 7 tenistů

V sobotu proběhly zápasy ve skupinách v obou kategoriích na jeden vítězný set. Zde se hrálo systémem každý s každým. V kategorii A i B se hrálo ve dvou skupinách. Do finále postoupili vždy první dva ze skupiny. Finále se hrálo systémem první z první skupiny se druhým ze druhé skupiny a naopak. Vítězové pak hráli o celkové první místo, poražení o celkové 3. místo. Hráči se dohodli, že i finálové zápasy dohrají ještě v sobotu. Klobouk dolů hlavně před Davidem Kozíkem v kategorii nad 40 let, který na kurtu nechal všechny síly a díky úžasné vůli a bojovnosti dokázal zvítězit. Kategorii do 40ti let vyhrál, díky vyzrálému a zodpovědnému výkonu Filip Koudelka. Vítězové získali tradičně jako ceny tenisové propriety doplněné kvalitním vínem. Srdečně gratulujeme. Organizační výbor turnaje: Jan Vocel, Karel Šťastný, Miloš Volráb a Filip Koudelka.

Zájezd seniorů

Zájezd pro seniory v MČ Praha Březiněves na zámek Lednice. Tento výlet pořádal místní úřad a autobus byl zcela naplněn. Seniorům se výlet velice líbil.

ČERVEN

Začátek a konec měsíce slunečný. Uprostřed hodně srážek. Denní teploty však letní, kolem 25°C.

Rybáři

Ve dnech 3.- 4. června pořádali rybáři poznávací zájezd na rybník „Popelov“ Kardašova Řečice.

Dětský den

V sobotu 4.6.2011 od 9 do 12 hodin se konal dětský den, tentokrát však v prostorách na dětském hřišti a v blízkém okolí. Děti čekalo dopoledne plné soutěží a vědomostních kvízů. Každý si při příchodu vyzvedl hrací list na stanovišti označeném START. Pro každého soutěžícího byly připraveny odměny. Od 11 hodin proběhla ukázka Dogdancingu (tanec se psem). Své umění předvedla Šimona Drábková a pes Beaerney. Tato dvojice je mnohonásobným Mistrem ČR v Dogdancingu a znát je můžete např. z televize. Poté na děti čekala ukázka z výcviku a práce záchranářských psů. Jako každý rok se mohly děti těšit na Sbor dobrovolných hasičů Praha - Březiněves včetně ukázky techniky. Dětský den byl zakončen opékáním špekáčků, které se uskutečnilo v areálu koupaliště od 18 hodin (špekáček a pití byl zdarma pro děti z Březiněvsi). V průběhu obou akcí bylo zajištěno občerstvení v areálu koupaliště.

Očkování psů

V sobotu 18. června 2011 v době od 10:00 - 12:00 hodin proběhlo očkování psů před budovou úřadu MČ Praha Březiněves, U Parku 140/3, Praha 8 - Březiněves.

Společenský letní Tenisový turnaj čtyřher „Napříč generacemi 2011“ Březiněves, 2. ročník. Tento turnaj se konal 25. Června. Propozice turnaje: Byly vytvořeny dva stejně početné hráčské koše, do kterých byly hráči nasazeni podle výkonnosti, známé z dosavadních výsledků a podle výkonnosti. Dvojice byly nasazeny tak, že byly vždy složeny z hráčů z obou košů (silnější + slabší), při respektování věkových proporcí. Přihlášky a startovné činilo 400 Kč za osobu (ta si mohla pozvat na společenskou část svého partnera). Pro hráče byly zajištěny nápoje a obložené bagety. V rámci společenské části turnaje pak bylo velké grilování, pivo i mírně alkoholické nápoje. Organizační výbor turnaje Jan Vocel, Miloš Volráb, Karel Šťastný a Filip Koudelka.

ČERVENEC

První týden se citelně ochladilo a teploty byly jen kolem 10°C. Další týdny již v krásných letních teplotách a jen občas se objevila nějaká přeháňka.

Ozdravný pobyt dětí

Ve dnech 1.-10.7. se maminky s dětmi opět vydaly na cestu do Itálie. Tentokrát do letoviska Valverde di Cesenatico. Zájezdu se zúčastnilo 135 osob, z toho 60 dětí. Z náměstí vyjely dva autobusy zcela naplněné. Na děti čekalo nejen moře, ale i plná penze, plážový servis a hlavně nádherné počasí. Celý pobyt bylo krásné slunečné počasí a děti si to patřičně užívaly. Na pláži byla spousta prolézaček, tak i maminky měly trošku klid na odpočinek.

SRPEN

Letošní srpen byl dost deštivý. Teploty byly sice dost vysoké, ale víc jak polovina měsíce propršela a to nejen přeháňka, ale vydatné deště.

Zanrádkáři v Čimelicích

Český zahrádkářský svaz, základní organizace Praha - Březiněves, uspořádala pro své členy a rodinné příslušníky zájezd na Výstavu květin a ovoce, který se konal v sobotu 27.8.2011 v Čimelicích. Odjezd byl náměstí v Březiněvsi v 7 hodin. Účastníkům se výstava moc líbila.

Školka

V měsíci srpnu se započaly práce na budování mateřské školky pro obec. Vzhledem k rozrůstající se obci takové zařízení je nutné a nezbytné. Práce pokračují velice rychle a jelikož bude objekt montovaný z modulů, školka bude stát velice brzy.

ZÁŘÍ

Nádherné slunečné počasí. Prodloužení léta, protože jen tři dny v měsíci pršelo. Jinak opravdu velice nádherný a teplý celý měsíc.

Plavba lodí

V letošním roce se prvně naše nejmenší děti mohly projet parníkem po Vltavě. Akce se konala v neděli 18.9. Plavba trvala 2 hodiny a během cesty se mohly děti dívat nejen na krásu Prahy, ale byl pro ně připravený i raut v podpalubí. Výlet se vydařil a loď byla zcela zaplněna. Pro velký zájem lze předpokládat, že naši nejmenší takto necestovali naposledy.

80. výročí založení našeho SDH

Dne 24.9.2011 se na náměstí před hasičskou zbrojnicí konala oslava 80. výročí založení našeho SDH. Program začal v 10:00 hodin a trval do 15:00 hodin. Během bohatého programu mohli občané shlédnout prohlídku zbrojnice, hasičská vozidla nejen našich hasičů, ale i hasičská vozidla pražských profesionálních kolegů a ostatních okolních SDH. Během dne se také představil kolektiv mladých hasičů s ukázkou dovedností. Celý den bylo zajištěno občerstvení. V době od 10:00 do 15:00 hodin bylo náměstí pro dopravu uzavřeno. Večer od 20:00 hodin byla pořádána zábava s živou kapelou ALFA a to vedle hasičské zbrojnice v areálu koupaliště. I zde bylo kompletní občerstvení zajištěno. Návštěvnost však byla na večerní zábavě velice malá, ale počasí zas tak špatné nebylo. Hasiči měli vše dobře zajištěné.

ŘÍJEN

Teploty jsou stále vysoké a panuje ještě babí léto. Koncem měsíce teprve poklesly noční teploty a poslední týden byl ranních hodinách mlhavý.

Posezení seniorů

Toto setkání je již 13. v pořadí. Pro seniory velice oblíbené setkání na popovídání, poslech hudby, pro některé i taneček, prostě nádherné odpoledne. Pohoštění je vždy zajištěno a k příjemným chvilkám hraje kapela Jelínek. Součástí tohoto odpoledne je i blahopřání nejstarším občanům obce a v letošním roce to byla paní Vlasta Strejčková a pan Fiala Jaroslav. Gratulace se ujal starosta obce Ing. Jiří Haramul.

Tenisový turnaj čtyřher Napříč generacemi 2010

V sobotu 24. září se uskutečnil již 6. ročník turnaje čtyřher na tenisových kurtech v Březiněvsi. Nakonec startovalo celkem 16 hráčů. Členové TO TJ Březiněves, ale i další místní i „přespolní“. Nutno říci, že na úspěchu turnaje se podílelo i skvělé počasí.

Losování hráčských dvojic proběhlo ze dvou výkonnostních košů. Tentokrát se zúčastnilo i trenérské trio z Tenisové akademie: Petr, Honza a Eliška. Lze konstatovat, že si vylosování pochvalovali téměř všichni. I díky tomu byly souboje dosti vyrovnané a ani 4. místa ve skupinách nebyla žádnou ostudou. Vylosované páry se pak utkaly systémem „každý s každým“ ve dvou skupinách o postup do semifinále a finále. Boje ve skupinách proběhly dopoledne. Finálové souboje potom proběhly odpoledne. Bezprostředně po skončení bojů proběhlo vyhlášení vítězů. Všichni finalisté obdrželi gratulace a samozřejmě hodnotné ceny.

Organizace se ujala osvědčená trojice: Filip Koudelka, Miloš Volráb, Honza Vocel. Po sportovní části turnaje pokračovala společenská část. Občerstvení bylo tradiční: pivo, nealko, dopoledne chlebíčky, odpoledne opékané klobásky a další pochoutky. No a během odpoledne se postupně dostavili příznivci tenisu z Březiněvsi i okolí. Společenský tenisový večer končil tentokrát netradičně dosti brzy.

LISTOPAD

Na listopad celkem pěkné počasí, jen ranní mlhy od poloviny měsíce znepříjemňovaly slunečné dny. Teploty jsou stále nad nulou, jen noční jsou již lehce pod bodem mrazu.

Svatomartinská zábava

TJ Březiněves s podporou MČ pořádal již 5. ročník. Svatomartinské zábavy. Sál hostince Pod Lipami praskal ve švech, protože bylo zcela narváno. Noční zábavou prováděl Tomáš Bezpalec a k tanci hrála skupina KARYNA. Lidé se opravdu veselili, protože poslední návštěvníci odcházeli v 5 hodin ráno.

PROSINEC

Bez sněhové nadílky. Teploty jsou stále nad nulou a to jak denní, tak i noční. Hodně teplý prosinec. Každodenní deště vůbec nepřipomínají zimní počasí. Z celého měsíce jsme viděli sluníčko jen v 6 dnech.

Mikulášská nadílka

Se konala v sobotu 3. prosince 2011 od 15 hodin v restauraci Pod Lipami. Pro děti byly připravené soutěže, tancování, pošta pro Ježíška. Přišel nás navštívit Mikuláš, anděl a nezbední čerti. Hodné děti se mohly těšit na malý dárek a dobroty.

Rozsvícení vánočního stromku

Poprvé v historii obce se koná takováto akce po skončení mikulášské nadílky od 17 hodin na náměstí před úřadem MČ Praha - Březiněves. I zde byl vytvořen malý doprovodný program: zahájení panem starostou a rozsvícení vánočního stromku, vystoupení ženského pěveckého sboru CANTARINA, živý betlém sestavený z dětí, převlečených do kostýmů, FIRESHOW skupiny Pa-li-Tchi, vánoční mini jarmark - adventní věnce, jmelí, perníčky, cukroví a občerstvení, které zajišťoval personál restaurace Pod Lipami. Velmi zdařilá akce a určitě se stane v obci velmi oblíbenou, protože je nejen pro děti, ale i pro lidi, kteří právě v předvánočním shonu si přijdou odpočinout a odreagovat se od všedních starostí.

Březiněveský zpravodaj

MČ se rozhodla vydávat čvrtletní zpravodaj obce. Šéfredaktorem se stal Martin Převrátil. Nulté vydání Březiněveského zpravodaje vyšlo právě v prosinci. V tomto zpravodaji se představilo zastupitelstvo, občané se informovali o finišujících pracích na mateřské školce, dále o chystaných akcích. Zároveň se představily i místní spolky. Pro mnohé, především starší občany obce, je tato prezentace nejvhodnější, protože mnozí počítačovou techniku neovládají a takto se o novinkách v obci dozvědí.

---

NAROZENÉ DĚTI

Antos Sandra, Heřmanská Lilien, Hošek Matyáš, Klopf Natalie, Korchynska Natalka, Korint Josef, Kotaška Matěj, Kroutilová Karolína, Krumpová Rozálie, Ležák Ondřej, Navrátilová Irena, Neprašová Natálie, Pokorná Barbora, Pokorný Pavel, Radkovský Tobiáš, Šmrha Štěpán, Vyčichlová Nikola, Žežulík Daniel.

ÚMRTÍ V OBCI

Vasyl Andrusyak,Jaroslav Deutschmann, Hruška Milan, Miloslav Konpásek, Václav Kotaška, Eva Pechmanová, Jiří Rampák, Jarmila Valešová, Hana Vocelová, Alena Vocílková.

 

20Duben
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
01Červen
SVOZ BIOODPADU
06Červen
Příběhy slavných - vyprávění spisovatelky PhDr. Marie Formáčkové
Srdečně Vás zveme na přednášku do knihovny Březiněves. Tentokrát si poslechneme vyprávění PhDr....
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2