loading
Zapnout grafiku
Sobota 20. 04. 2024, svátek má Marcela
   
Rekreační areál  

Kronika

2004

LEDEN

Počátek ledna chladný a sníh se stále drží. Něco málo sněhu vždy připadne. Teploty se pohybují okolo -5°C v noci a přes den těsně pod nulou. Ze 4. na 5. ledna napadlo 12 cm sněhu prašanu. Odpoledne ti nejmenší většinou s maminkami využili krásného slunečného počasí a vydali se na kopec zvaný Horka u Bořanovického háje, kde se bobuje a sáňkuje. Jde se okolo Březinky po poli, až k háji. Z 5. na 6. ledna začínají arktické mrazy. Teplota v noci přesáhla -20°C. Během dne se teplota pohybuje kolem -10°C. Z 6. na 7. ledna připadlo opět 15 cm sněhu. Obec vypadá opravdu nádherně ve sněhové peřině. 14. ledna po celý den fouká velmi studený severní až severozápadní vítr. Z 19. na 20. ledna napadlo opět 5 cm sněhu během noci. Druhý den je větrno, ale slunečno. Mrazy opět udeřily. Od 22. se pohybuje teplota v noci -20°C a přes den -10°C. Taková to sněhová nadílka u nás nebyla již mnoho let. Sníh stále drží a ještě připadává. Neděle 1. února je smutná. Přišla obrovská obleva, velký déšť a sníh taje před očima. Během dvou dnů není po sněhu ani památky. Teploty přes den +14°C, 5.2. dokonce rekord +14,8°C.

Tělocvična

MÚ se rozhodl, že pomůže sportovcům s vybavením tělocvičny. Zakoupil koberec a položil se do prostoru tělocvičny, aby zde mohly cvičit ženy kalanetiku.

Sauna

Od úterý 3.2. začala fungovat místní sauna pro ženy. Za přičinění MÚ byla zakoupena saunová kamna, jelikož ta stará už dostatečně nevyhovovala. Při této příležitosti byla vybudována též odpočívárna, která by měla být využita po saunování. Odpočívárna je opravdu velice hezká. Nový koberec, dřevěná lehátka zhotovený kazetový strop, prostě vše nové a velmi esteticky upravené.

Úřad městské části

Naše zastupitelstvo začalo nový rok opravdu razantně. Již v měsíci lednu se začalo s výměnou vchodových dveří do hostince „Pod lipami“. V měsíci únoru probíhá rekonstrukce vnitřku kabiny sportovců. Úprava šaten, malování, rekonstrukce sociálního zařízení. Počasí v tomto období je proměnlivé, dešťové či sněhové přeháňky, silný vítr a zase déšť.

ÚNOR

V měsíci únoru se teploty v noci pohybovaly až do -9°C a během dne těsně pod nulou.

Kácení jasanu 

14. února Sbor dobrovolných hasičů kácí zbylý kmen jasanu, který se musel loni zkrátit. Tento 200 let starý jasan byl po poražení uvnitř úplně dutý a ztrouchnivělý. I vedlejší, poněkud mladší jasan se musel pokácet. Ve vrchním kmeni byl také ztrouchnivělý. Po zdařilé práci se šlo místní družstvo hasičů posilnit do hospody.

Masopustní rej

Klub žen pořádá tradiční zábavu „Masopustní rej masek“. Tento ples je letos výjimečný. Ženy se rozhodly objednat dvě kapely. Dechovou hudbu „Říčanku“ pro lidi, kteří mají rádi dechovou a lidovou hudbu a kapelu „Brilant“ pro mladší generaci k jejich lepší zábavě a tanci. Zábava byla věru velkolepá a lidé si ji pochvalovali. Účast 22 masek přidala na kráse a celkem 140 lidí se bavilo až do samého rána.

Vyhlášení masek:

1. místo - ženich a nevěsta (Jiří Pavlík + jeho přítelkyně)
2. místo - čertice (návštěva až z Čimic)
3. místo - fotbalista (Katka Fialová)
4. místo - strašák (Lenka Bendová)
5 – 6. místo cizí návštěva
7. místo - Bílá paní (Martina Vilímková)

Dětský karneval

Jako každý rok, tak i letos se Klub žen rozhodl uspořádat pro děti zábavu v podobě dětského karnevalu. Při této příležitosti se ukázaly děti z cvičebního kroužku. Zatančily dvě skladby na písničky od Dády. První tanec byl „Ptáček“ a druhým tancem byla klasická „Mazurka“. Rodičům se vystoupení dětí velmi líbilo a odměnili je velikým potleskem. Dále se tančilo a řádilo do sytosti dětí.

Sběr odpadu

28.2. Sbor dobrovolných hasičů uspořádal sběr kovového odpadu. Pracovní nasazení je veliké, jen počasí jim nepřeje, začalo totiž sněžit.

BŘEZEN

Začátek měsíce je chladný a občas sněží. Teploty se pohybují v noci až do -10°C, přes den je teplota do +5°C. Od 15. 3. máme krásné, skoro letní počasí. Lidé odhodili zimní kabáty a nosí jen lehké oblečení. Po tak dlouhé zimě se není čemu divit. 18.3. je velmi teplo a byl naměřen teplotní rekord 21,6°C . Tato teplota předčila i rok 1990. Máme tedy nový teplotní rekord v historii klementinského měření od roku 1775. V pátek 19. 3. a celý víkend je ošklivé počasí, znatelně se ochladilo a převážně prší. Teplota přes den jen +8°C. Zima stále ještě hrozí, objevuje se i sníh. Teploty poklesly až pod bod mrazu a nastalo opět zimní počasí. Koncem měsíce se udělalo konečně zase hezké počasí. Teploty šplhají k 16°C.

Hasičský bál

Sbor dobrovolných hasičů pořádá svůj „Hasičský bál“ v hostinci Pod Lipami. K tanci i poslechu hrála kapela „Říčanka“. Hasiči ve svých vycházkových uniformách organizovali svůj ples. Zajímavá však byla tombola. Hlava prasete nechyběla, ale I.cenou byl mobilní telefon. Tuto první cenu však nikdo z místních lidí nevyhrál. Tančilo se až do rána. Návštěvnost byla ucházející.

DUBEN

Začátkem dubna je velmi hezké počasí. Teploty se místy dostávají na slunci k 19°C, ale vítr je stále studený a fouká pomalu každý den. 19. – 23.4. bylo velmi krásné počasí, teploty ve stínu dosahovaly k 20°C. Od 24.4. však velmi citelné ochlazení na 8 – 10°C. Teprve od 28. se začíná pomalu oteplovat a teploměr ukazuje 18°C. Rána však jsou velmi chladná, místy i přízemní mrazíky.

 Velikonoce

8. dubna, na zelený čtvrtek , vyšli řehtači prvním rokem do ulic obce. Bylo asi 15 dětí. Počasí celkem ušlo a děti vyřehtaly celou obec. Učinily tak zhruba po 40 letech. Starší obyvatelé obce jim mávali z oken, bylo vidět, že tuto tradici mají ještě v paměti. 9. dubna, na velký pátek se sešli řehtači u podstavce bývalé sochy svatého Jana Nepomuckého v parku. Tam se jim rozdaly řehtačky a opět se řehtalo po celé obci. Od sochy směrem na Líbezníce, potom do Březinky, přes pole do staré obce a potom zpět do parku, kde se průvod rozešel. Na bílou sobotu v 10 hodin se sešli klepači v parku. Rozebrali si klepačky, které zhotovil pan Mikoláš Otomar (toto nářadí se totiž již nevyrábí) a vydali se do ulic obce na takzvané doklepání. To znamená, že chodili po vsi a za klepání klepaček a zpěvu písně (Klekání jsme zvonili, Jidáše jsme honili, ó Jidáši zrádče, co sto učinil, že jsi svého mistra židům prozradil. A ti židi nevěrní, jako psi černí, kopali jámu Ježíši pánu, aby ho jali, ukřižovali, na Velký pátek do hrobu dali, na Bílou sobotu z hrobu vyndali. Páni, páni, páni, dejte něco od řehtání, klap,klap,klap) obcházeli dům od domu a byli obdarováni (cukrovinky, či peníze) za předchozí dva dny řehtání. Děti si vyklapaly celkem 580,- Kč a plný košík laskomin, které rozdával kaprál (Zbořilová Nikola).

Pondělí velikonoční

Hodovníci vyšli do ulic. Od nejmladších, až po ty nejstarší. Počasí je velmi pěkné, sluníčko svítí po celý den a teplota se vyšplhala skoro k 15°C. Letošní velikonoce se vydařily zvláště proto, že se obnovila další tradice v obci, spící zhruba 40 let.

Vítání občánků

Po dlouhé odmlce se dnes 17.4. uskutečnilo „Vítání občánků“. Vítaly se děti narozené od 1.1.2000 do 31.12. 2003. Celkem bylo zapsáno 28 dětí, z nichž se 5 nedostavilo. Atmosféra byla báječná. Po projevu starosty obce pana Jiřího Haramula se rodiče a příbuzní zapsali do knihy občánků. Po té převzali dárky (jídelní soupravu, knihu „Naše milé děťátko“ a kytičku pro maminku). Nechybělo ani kulturní vystoupení našich dětí. Básně přednášely Martina Volrábová a Iva Razáková a na flétnu hrála Zdeňka Maděrová. Všem přítomným se to moc líbilo. V tento den i sluníčko hřálo po celý den, je v ranních hodinách byla mlha.

Čarodějnice

Dnešní den se těšíme na oheň. V letošním roce MÚ uvolnil 6.000,- Kč, aby mohl být proveden ohňostroj. Děje se tak poprvé v obci. Klub žen nakoupil při této příležitosti dětem šunkovou bagetu, pitíčko a tatranku ve tvaru puku (při příležitosti MS v ledním hokeji). Ohňostroj dopadl výborně, jen malou chvilku po půlnoci způsobil pan Maděra menší rozruch tím, že převrátil své vozidlo JEEP Willys kolama vzhůru. Naštěstí vše dobře dopadlo, nikomu se nic nestalo a potom místní hasiči vůz obrátili zpět a vyprostili ze strouhy. Auto odjelo po svých a po návratu pana Maděry zpět na čarodějnice řádně oslavil své znovuzrození. Oslava trvala až do ranních hodin. Na tyto čarodějnice se opravdu nezapomene. Tímto dnem jsme vstoupili do Evropské unie opravdu rovnýma nohama.

KVĚTEN

Od začátku května, mimo některých dnů, je počasí na sluníčko dosti skoupé. Teploty jsou okolo 10 - 15°C a občas i prší. Květen byl celkově dosti chladný a deštivý. Z pranostiky se dozvídáme „chladný a studený máj, ve stodole ráj“. Uvidíme, jak to dopadne, ale chladné počasí jen protahuje již tak dlouhou zimu.

 1. máj

První máj má v letošním roce trochu jinou podobu. Klub žen ve spolupráci s TJ Líbezníce a knihovnou Třeboradice pořádá v dnešní den I. Ročník „Pochod povodím mratínského potoka“. Trasa začíná v Ďáblicích a končí v Třeboradicích. První kontrolní bod je právě u nás v Březiněvsi. Místní děti zde zatančí „ČESKOU BESEDU“. Tento národní tanec se v naší obci tančil naposledy v roce 1945. Na místním hřišti se shromáždili lidé a čekali na 10 hodin, kdy se začínalo. Děti v národních krojích zatančily tanec a těšily se velkému potlesku opravdu zaslouženě, protože poctivě nacvičovaly 3 měsíce, aby vše bylo dokonalé. Utvořilo se jen jedno kolo, pro nedostatek zájemců. Chlapci nebyli, proto se musela 4 děvčata převléknou za hochy (mládenci: Razáková Ivana, Maděrová Zdeňka, Volrábová Martina a Zbořilová Nikola. Děvčata: Volrábová Simona, Razáková Barbora, Vilímková Valerie a Vebrová Denisa). Nacvičování Besedy měla pod patronátem paní Maděrová, která sehnala vše potřebné k tomu, aby se tradice znovu obnovila a zároveň s dětmi nacvičila, ve spolupráci s paní Volrábovou a Razákovou. Opravdu se to povedlo a již se těšíme na další rok. Po odtančení se děti převlékly a vyrazily na pochod. V kontrolním bodě Líbeznice je již však bolely nohy, proto se cesta zkrátila na Hovorčovice a do Třeboradic. Tam jsme dorazili ve 14 hodin. Děti se občerstvily a poslouchaly hudbu, která tam hrála. Všichni účastníci obdrželi diplomy a potom pan Franěk a pan Maděra je odvezli domů. Den se pěkně vydařil, sluníčko pálilo celý den a teplota na slunci byla 27°C. Opravdu to byl krásný první máj.

8. května

V dnešní den, „Den osvobození“ uctil Sbor dobrovolných hasičů památku na I a II. Světovou válku čestnou stráží u pomníku padlých Místostarosta obce pan Zdeněk Korint položil věnec k pomníku na počest padlých hrdinů v obou světových válkách.

Rybáři

Dnes pořádají rybáři soutěž v rybolovu na rybníce zvaném „Pokorňák“. Účast byla hojná, účastnili se mladí, ale i starší obyvatelé obce. Někteří rybáři, samozřejmě ti mladší, v doprovodu tatínků, nebo dědečků.

Májová veselice

14.5. je pro klub žen dnem poněkud svátečním. Pořádají totiž „Májovou veselici“. Výzdoba sálu je opravdu krásná. Uprostřed sálu visela májka, pódium bylo rovněž vyzdobeno májkami, po stěnách visely ikebany s umělými květinami. Ženy vymyslely další překvapení a na stůl připravily občerstvení v podobě jednohubek. Zábava začala ve 20 hodin, kdy byl přivítán náš starosta pan Jíří Haramul klasicky po staročesku – chlebem a solí. Chléb a sůl přinesla dvě děvčata v národních krojích (Nikola Zbořilová a Denisa Vebrová). Po tomto přivítání zatančila „Českou Besedu“ místní děvčata. Úspěch veliký, ovace zasloužené a odměna od starosty obce v podobě stříbrných přívěsků s jejich monogramy chutnala sladce a děvčata se velmi usmívala a byla spokojená. Po tomto vystoupení následovalo další a to taneční skupina dospělých z Pardubic. I jejich vystoupení bylo odměněno velikým potleskem. Potom následovalo společné foto a zábava mohla pokračovat až do rána. K tanci hrála skupina „Briliant“ a návštěvnost byla ucházející, 100 lidí.

Škola v přírodě

V období 3.5. – 2.6. se po deseti dnech střídaly děti na škole v přírodě v rekreačním středisku „Bílá vrána“. Děti jezdí každý rok, ale v letošním roce pobyt místních dětí hradil místní úřad Březiněves. Na tomto pobytu děti měly výlet na hrad Sychrov, na Trosky a do Českého ráje. Navštívily Bozkovské jeskyně a Bižuterii v Jablonci nad Nisou. 30ti kilometrový pochod po hřebenech Jizerských hor byl rovněž součástí. V závěru pobytu děti navštívily rozhlednu „Královka“ ve výšce 859 metrů nad mořem. Při nástupu třetí skupiny dětí, to znamená od 23.5. do 2.6. počasí vypadalo opravdu špatně, protože byla sněhová vánice. Posléze se značně ochladilo. Od středy 26.5. se vyjasnilo a do konce pobytu bylo krásné slunečné počasí. Jen poslední den pršelo.

Posezení důchodců

Dne 30.5. v neděli, se na místním úřadě konalo posezení důchodců. Nejstarší obyvatelkou obce je paní Emílie Hubáčková, která oslavila své 90-té narozeniny. Jako první gratuloval starosta pan Jiří Haramul. Posezení s občerstvením se velice líbilo, ostatně jako každý rok. Vyhrávala dechová hudba a občané si i zazpívali. Zde se také seznámili s plánovanou stavbou domu seniorů.

ČERVEN

Počasí od poloviny, do konce června deštivé. Teploty se pohybují mezi 17 – 20°C. Stále čekáme na to pravé letní počasí.

 Den dětí

5.6. Klub žen pořádá dnešního dne Mezinárodní den dětí. MÚ přispěl na tuto akci 20.000,-Kč. Ženy převlečené za zvířátka byly u disciplín a rozdělovaly ceny dětem. Zúčastnilo se celkem 90 dětí. Maskotem dne se stal „Harry Potter“. Počasí celkem ušlo, bylo pod mrakem, ale nepršelo. Zpestřením pro děti byla ukázka zbraní Policie ČR. Vysvětlení ke každé zbrani podali policisté jednotky rychlého zásahu. Další ukázka následovala v předvedení psovodů. Poslušnost psů děti sledovaly pozorně. Předvedení zachycení pachatele se jim také líbilo. Na konci dětského dne dostaly všechny děti diplom Harryho Pottera. 
Dětský den se podařil a úsměvy dětí dokazovaly, že se moc líbil.

Utkání

V letošním roce se ženy rozhodly uspořádat utkání žen proti mužům. Slovo dalo slovo a zápas začal ve 13 hodin. Ženy nastoupily v dresech a mužům se pohyb snížil dlouhými sukněmi bez rozparku. Rozhodčím zápasu byl Josef Korint a pískal opravdu velice pěkně. Každý faul byl zaznamenán. Po skončení zápasu za stavu 3 : 3 následovaly penalty. Obecenstvo si přišlo na své a zápas skončil nerozhodně. Rozhodčí předal oběma kapitánům „Putovní pohár“.

Diskotéka

Ve večerních hodinách se v místním sále hostince Pod lipami konala diskotéka 60-80 léta. Na samém začátku byl rozhodčímu předán dar (šiška salámu a dort) za zásluhu šťastného konce fotbalového utkání. Byl pozván diskžokej , který celou noc vyhrával krásné písně. Zábava byla opravdu velkolepá a končilo se ve 3 hodiny ráno.

Průtrž

Ve středu 9.6. ve večerních hodinách se zatáhlo a spustil se obrovský liják, doprovázený vichřicí. Topoly u hřiště se dostávaly do vodorovné polohy a přes déšť se nedalo ani vidět. Ulámané větve z topolů se válely po celém hřišti.

Volby

11. a 12. června proběhly volby do Evropského parlamentu poprvé i u nás v Čechách. Z počtu zapsaných voličů 576, bylo volit pouze 259 občanů, což je 44,96%. Na prvním místě ODS (93 hlasů), na druhém KSČM (55 hlasů) a na třetím nezávislí (35 hlasů).

Turnaj 

19.6. byl opravdu zvláštní den. Poprvé v historii obce se uskutečnil turnaj ve fotbale o pohár starosty. Tato akce je na podporu zhotovení sochy svatého Jana Nepomuckého. Stará socha je totiž neznámo kde a zbyl po ní v parku akorát podstavec. Původní socha byla z roku 1719 a byl takzvaným patronem obce. Prvním sponzorem je pan starosta Jiří Haramul, který daroval částku 10.000,-Kč. Další sponzoři jsou: 1.000,-Kč místostarosta Zdeněk Korint, 1.000,-Kč – Ondřej Adamik, 1.000,-Kč – Maděra Miloslav, 500,-Kč – Směták Milan, 300,-Kč – Josef Korint. Toto jsou největší darované položky. Je krásné, že ani místním občanům není jedno, aby staré odkazy přežívaly do dalších let. O pohár se utkaly 4 mužstva. Tým RABAT a.s., A.S.A., Vysoká a Březiněves. Na prvním místě se umístilo družstvo Březiněves, druhé místo obsadilo mužstvo RABAT a.s., třetí mužstvo Vysoká a na čtvrtém místě mužstvo A.S.A.. Počasí celkem ušlo, nepršelo a sem tam se ukázalo i sluníčko. Vše se obešlo bez zranění, takže tým záchranářů byl bez práce. Na konci turnaje byly předány i jednotlivé ceny. Kuriozitou byla cena „Největší prasák“, kterou získal Vilím Antonín, člen mužstva Březiněves. Večer byla taneční zábava. Návštěvnost však nebyla moc velká, protože většina hráčů z týmů odjela domů.

Ozdravný pobyt

3. – 10.7. Klub žen za finance MÚ uskutečnil ozdravný pobyt dětí. Vybrali si místo „MONÍNEC“, Jetřichovice v Jižních Čechách. Celkem 50 osob v sobotu 10 hodin odjelo do tohoto rekreačního střediska. Celý týden tam děti dováděly nejen v bazénu, ale i na prolézačkách, pískovišti a obrovské louce. Také děti plnily určité úkoly, za které dostávaly odměny. Nejmladší účastnice Adélka Vilímová, které bylo 6 měsíců. Počasí přálo a tak až na pár přeháněk byl opravdu krásný týden a děti byly na čerstvém vzduchu. V sobotu 10. 7. se všichni vrátili zpět, kde na ně čekali tatínkové a přivítání bylo provázeno jen samými úsměvy.

ČERVENEC

Počasí v červenci vůbec nepřipomínalo léto. Spíše chladnější počasí trvalo skoro do konce měsíce.

Přestavba úřadu

Na MÚ dochází k přestavbě zasedací místnosti a k různým úpravám horního patra. Ozdobné schodiště lemované znakem maltézských rytířů (osmihrotý kříž), nové dveře a obložení futer, malování, nové koberce. Po této úpravě je na místním úřadě mnohem útulněji.

Výlet

Důchodci pořádají výlet na zámek „Červená lhota“. Asi 35 účastníků si vybralo opravdu dokonale. Počasí krásné a nálada výborná po celý zájezd. Během dne navštívili ještě Jindřichův Hradec, kde byl pořádán oběd.

Hasiči

27.7. na základě požadavku našeho Úřadu m.č. Praha - Březiněves jednotka SDH za pomoci zapůjčené vysokozdvižné plošiny provedla na hlavních komunikacích a v dalších oblastech obce prořez stromů a likvidaci jejich nebezpečně vyčnívajících částí. 31.7. Dnes hasiči ve spolupráci se Sborem dobrovolných záchranářů Praha-Letňany zajišťovali setkání příznivců tuningových automobilů na letišti Pátek u Poděbrad. Předvedlo se více jak 200 krásných a silných automobilů, mimo jiné i při rychlostním závodu. Během dne hasiči byli OPISem HZS STČ kraje povoláni k pomoci při likvidaci požáru pole u Nymburka. Před jejich příjezdem je však poslali zpět a vrátili se tak na letiště. Výrazně pomáhali také při záchraně mladíka, který si při nepovedeném skoku do bazénu způsobil vážné poranění páteře. Pomohli tak při jeho vyproštění z bazénu a fixačním límcem zabezpečili krční páteř. Následně jej předali pracovníkům zdravotní asistence. Ti zajistili převoz do nemocnice.

SRPEN

Počasí v srpnu bylo nádherné a teploty se pohybovaly stále kolem 30°C. Poslední srpnový týden však bylo deštivo a teploty klesly na 20°C.

Oprava fotbalového hřiště

Během měsíce srpna sportovci opravili zástěnu za dolní brankou. Natřeli trubky, dali nové pletivo a doplnili ještě sítí, která zabrání míčům narážet do pletiva. Hřiště nyní vypadá moc pěkně a modře natřené zábradlí lemující celé hřiště v kontrastu se zeleným trávníkem vypadá skvěle.

Zahrádkáři

Zahrádkáři dne 26.8. pořádali výlet do Českých Budějovic na výstavu „Země živitelka“. Ráno odjížděli v 7 hodin a navrátili se v 17 hodin. Výlet se vydařil, počasí dobré a bylo se na co koukat.
29.8. Tento víkend v noci z pátku na sobotu společně se zdravotním asistenčním týmem Sboru dobrovolných záchranářů Praha-Letňany zajišťovali hasiči technofestival Mácháč 2004, který proběhl na pláži Klůček v Doksech u Máchova jezera. Jejich úkolem bylo dohlížet na prevenci vzniku požáru a také v případě potřeby zajistit technickou první pomoc. Navíc byli připraveni pražským dobrovolným záchranářům pomoci s případným transportem pacientů v areálu pláže. Díky ukázněným návštěvníkům a zodpovědnému přístupu pořadatelské agentury zasahovat nemuseli.

ZÁŘÍ

Začátek měsíce je velmi pěkný. Teploty přesahují 20°C a je stále slunečno. Takto to vypadalo do poloviny měsíce. Potom však bylo chladno a hlavně deštivo. Takové citelné ochlazení přišlo náhle a trvalo skoro dva týdny.

Pejskárna

V tomto měsíci proběhlo bourání objektu zvaného pejskárna u hasičské vodní nádrže. Celý objekt byl úplně odstraněn.

Rekonstrukce úřadu

Koncem měsíce září byla dokončena kompletní rekonstrukce Místního úřadu.

ŘÍJEN

První dny měsíce je deštivo. Potom však bylo celkem pěkné počasí. Po ránu jsou mlhy, ale přes den je převážně slunečno, nebo polojasno.

Mrazík 

Dnes 11.10. přišel první podzimní mrazík. Jinovatka zkrášlila trávníky a příroda se pomalu připravuje na podzimní počasí. Přes den sice svítí sluníčko a teploty se pohybují okolo 12°C, ale noci jsou dost studené. Až do konce října převážně pěkné, ale chladné počasí, jen ranní mlhy nás trápí.

LISTOPAD

Na „Dušičky“ již od rána prší. Toto typické počasí pro tento den vydrželo až do večera. 9.11. se objevily první sněhové přeháňky. Sníh sice hned roztál, ale Martin přijel na bílém koni o dva dny dříve. 22.11. ráno jsme se vzbudili do bílé peřiny. Během dne však všechen sníh roztál. K večeru začalo pršet a prší vydatně i druhý den. Až do konce listopadu je počasí střídavé, převážně však prší.

 Mikulášská zábava 

Dne 19.11. Klub žen pořádá svou zábavu. Návštěvnost velmi vysoká a lidé si neměli kam sednout. Mnozí odešli domů pro nedostatek místa. Navštívení Mikuláše, Čerta a Anděla bylo velkým zpestřením. Tito návštěvníci rozdali všem přítomným dárek, samozřejmě jen těm s platnou vstupenkou. K tanci hrála skupina KARYNA. Moc se líbilo a hrálo se až do 2.30 hodin. Bylo to po dlouhé době zase nějaké kulturní vyžití pro obec.

PROSINEC

Poměrně slunečno a teploty se pohybují stále v plusových hodnotách, také i +10°C.

Mikulášská nadílka

4.12. Klub žen pořádá tradiční nadílku pro děti. V letošním roce ji však ženy pojaly i jako vánoční. Ze 120 dětí přišlo 80. Sál byl plný a děti se těšily na Mikuláše, Čert a Anděla. Očekávání bylo splněno a děti dostaly čokoládový kalendář. Výzdoba sálu byla vánoční, včetně vánočního stromku, který obstaral místní strážník Rydval Jindřich. Jaké bylo pro děti překvapení, když je navštívil i Ježíšek a jeho skřítek pomocník. Ježíšek v křesle u stromečku každému dítěti dal plyšového sobíka a froté osušku s Ferdou mravencem. Každé dítě bylo vyfoceno na klíně Ježíška a říkalo mu svá tajná přání, která by chtělo splnit na Štědrý den. Nálada byla krásná i tím, že se při rozdávání dárků poslouchaly vánoční koledy. Dětem se domů moc nechtělo, tančily a dováděly hodně dlouho. Venku mezi tím pěkně přituhlo a večer byl velký mráz.

Břežňováček

V neděli 14.30 hodin měl taneční kroužek vystoupení. Děti tančily „ČESKOU BESEDU“ v ďáblické škole u příležitosti Dne seniorů. Toto vystoupení bylo první mimo naši obec. O děti je veliký zájem a jejich vystoupení bylo odměněno bouřlivý potleskem.

Mikulášská nadílka

V předvečer svátku „Mikuláše“ chodí po vsi Mikuláš, Anděl a Čerti. I letos se v tento den vyrojili a dům od domu obdarovávali hodné děti a těm zlobivým nadělili metlou pár na zadek. (Mikuláš - Martin Javorník, Anděl - Ladislav Jakubášek, I.Čert - Maděra Tomáš, II. Čert - Petr Nepraš). Venku mrzlo, ale jim to nijak nevadilo, museli přece splnit svou povinnost, aby děti poslouchaly. Jen Březinka zaostává, mnoho dětí, ale nikdo neotevřel.

Vánoční osvětlení

Atmosféru předvánočního času nám v letošním roce zpestřil i místní úřad, protože nechal nainstalovat vánoční výzdobu na sloupy veřejného osvětlení. Přesně v 17.30 hodin (čas, kdy se na Staroměstském náměstí rozsvítil pražský strom) se rozsvítilo i osvětlení obce spolu s výzdobou. Bylo to opravdu krásné, zvonečky, stromečky, na náměstí svíčky a měsíček září do tmy a připomínají nám blížící se vánoce.

Výroční schůze hasičů

13.12. v naší slavnostně upravené hasičské zbrojnici proběhla Výroční schůze sboru pro rok 2004. Vedle členů sboru SDH a Jednotky PO SDH se zúčastnili také zástupce starosty MČ Březiněves pan Zdeněk Korint a zástupce Městského sdružení hasičů Praha pan Lubomír Spálenka. Pozvání také přijali zástupci Sboru dobrovolných hasičů Praha - Ďáblice a Sboru dobrovolných záchranářů Praha 18 - Letňany. Členové rady sboru přednesli zprávu o činnosti a hospodaření za rok 2004, přednesli informace o stavu techniky a vybavení a o akcích proběhlých v letošním roce. Zaznělo též poděkování za podporu sboru poskytovanou Místním úřadem Březiněves.

Kácení topolů

13.12. v 9 hodin ráno padl první strom z lemování hřiště. Topoly lemující hrací plochu jsou již staré a ohrožují pobyt na hřišti. Všechny přijdou vykácet a místo nich přijdou vysadit nové stromy. Toto všechno se rychle a dobře říká, ale skutečnost je poněkud jiná. Tyto stromy tu byly více jak padesát let. Mnozí občané pamatují jejich výsadbu. S těžkým srdcem se na kácení dívá. Ráz hřiště se změní, proto zhotovené fotografie, pořízené v letním období, nám budou připomínat, jak to tady vypadalo. 14.12. je již celá strana k hlavní silnici pokácená. Jak smutný pohled na otevřené prostranství. 15.12. od ranních hodin opět kácení stromů, tentokrát se pracovalo v horní části hřiště. V dopoledních hodinách padlo 7 stromů. Ve 14.45 hodin padl poslední strom před domem čp. 124. Smutný pohled se naskytnul při zadunění pádu posledního topolu. Spousta, převážně starších lidí se chodila koukat na práci odborných pracovníků. Diskutovali o nutnosti kácet všechny stromy. Vypracované studie však hovořily jasně. Všechny stromy jsou staré a nemocné, proto při větších větrech hrozilo zlomení větví a možnost úrazu. Ač vše bylo pro, z vlastního pocitu mohu říci, že pohled na zkázu byl zdrcující. Od narození jsem vyrůstala v blízkosti hřiště a tyto stromy nám dětem sloužily ke hraní. Možnost přelézat ze stromu na strom nás vždy lákala. Stavěly se zde bunkry a různá obydlí, která k dětským hrám patřila. 20.12. probíhá úklid kmenů a větví z topolů. Frézování zbylých pařezů. Počasí firmě přeje, protože je umrznuto a tak se mohou pohybovat s technikou po poli bez problémů. Celý den svítí sluníčko. 
Do vánočních svátků jsou pařezy odfrézované. Zbývá jen klestí a pár kmenů.

Počasí o Vánocích

Na zlatou neděli se v odpoledních hodinách počasí trošku umoudřilo a začal poletovat sníh. Během chvilky bylo alespoň trochu bílo. V noci byl mráz -7°C a poprašek drží i druhý den. Přes den jsou teploty mírně pod nulou. 24.12. Dnes je počasí pošmourné a teplota nad nulou. 25.12. Teplota dnes +10°C a sluníčko. 26.12. Občasný déšť a teplota stále nad nulou.

Posilovací stroje

Na samém sklonku roku byly do tělocvičny v budově sportovců nainstalovány posilovací stroje. Vybavení zaplatil místní úřad a bude sloužit všem občanům.

Silvestr

Prší. Takovýto Silvestr nebyl již hodně dlouho. Ve večerních hodinách přestalo pršet. Přesně o půlnoci se obec rozzářila. Odpalování rachejtlí se ozývalo ze všech stran. Březinka v letošním roce také zářila. Takto ozářená obec byla asi hodinu, potom zavládlo ticho.

---

ÚMRTÍ V OBCI

Vilímová Marcela
Deutschmannová Jaroslava
Luka Petr
Souček Jiří

NAROZENÉ DĚTI

Janoušek Daniel 22.9. 2004
Macháčková Andrea
Ljubojevič Robert 21.1. 2004

 

20Duben
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
01Červen
SVOZ BIOODPADU
06Červen
Příběhy slavných - vyprávění spisovatelky PhDr. Marie Formáčkové
Srdečně Vás zveme na přednášku do knihovny Březiněves. Tentokrát si poslechneme vyprávění PhDr....
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2