loading
Zapnout grafiku
Úterý 23. 04. 2024, svátek má Vojtěch
   
Rekreační areál  

Kronika

1932

Rok 1932


Stavby

Čp.64 rodinný domek nechal vystavět Josef Krejzar. Parcela 175,41 z přídělu. Kupní cena za 10Kč 80haléřů. Krejzar Josef v obci nebydlí, domek má pronajatý.

Čp.78 rodinný domek z hruba zdi a střechu, nechali si vystavět manželé Antonín a Věra Kurkovi. Parcela 86,30 z přídělu. Roku 1938 nedostavěli domek, koupil Antonín Šíbrava a nechal jej dostavěti. Šíbrava v obci nebydlí, domek má pronajmutý.

Obecní majetek a inventář.
Při předání obecního úřadu dne 15 května zvolenému starostovi Bittmanovi od odstupujícího starosty Zvěřiny, byl předán obecní majetek:
Regulační plán obce. Čtyři vkladní knížky na obnos 2.24OKč42haléřů, 20 podílů á100Kč=2.000Kč družstva pro rozvod elektrické energie v Březiněvsi. Čtyři cenné papíry (válečné půjčky r.1914-1918) na obnos 2.600Kč. Jedna stará skříň v ceně 100Kč. Na hotovosti v penězích 279Kč95haléřů. Dále knihy, tiskopisy, razítka a klíče. Obecní knihovna v ceně 2.232Kč.

Částečné zařízení pro obecní úřad.
Jak uvedeno, obecní úřad byl vždy v bytě starosty. Obec pro úřadujícího starostu neměla žádné kancelářské zařízení. Na základě toho obecní zastupitelstvo dne 10 července koupilo 1 starší stůl psací v ceně 100Kč a 3 židle za 65Kč.

Zápůjčka obce
Obci bylo uloženo (dle zákona) převzíti úrokování a umořování dluhu 50.000Kč vypůjčených místním hasičským sborem na koupi stříkačky u spořitelního a záložního spolku v Bořanovicích.

Oheň
V noci z 31 srpna na 1 září při velké bouři a dešti blesk zapálil chalupu čp.12 Jaroslavu Mázlovi. Oheň podporován silným větrem rychle se rozšířil na sousední části usedlosti hospodářské budovy po sklizni plné nevymláceným obilím a sena, což bylo ohni dobrou potravou. Povel hasičské trubky, trhavé zvonění a velká záře nad obcí, vyburcovalo všechno místní občanstvo ze spánku. K ohni se ihned dostavil místní sbor dobrovolných hasičů, počal se zachraňovati dobytek, drůbež a vše, co se zachránit dalo, každý pomáhal jak mohl. Místní sbor z počátku nemohl do požáru zasáhnouti, stříkačka vypověděla službu, rozmačkalo se u ní kuličkové ložisko. Jiných sborů u požáru nebylo. Místní sbor ve velice krátké době si vypůjčil stříkačku od sousední obce Ďáblic. Oheň byl velký a rychlý, hasiči byli nuceni požár jen lokalizovat. Mimo malé části obytného stavení lehlo vše popelem. Ve stodole shořela mlátička, mlejnek a různé hospodářské nářadí. Dále uhořelo 14 slepic, 20 párů holubů a 2 krávy následkem ohně ráno se museli zabíti. Ohněm způsobená škoda 80.000Kč.

Založení sportovního klubu.
Sportovní klub byl již založen po třetí, dvakrát se již rozpadnul. Klubovní inventář byl uchován, takže ti co měli rádi footbal neodolali a dne 11 listopadu sportovní klub Březiněves znovu založili. Klub při založení měl 16 činných členů a 9 přispívajících. Zásluhou Krpálka Jana, Pokornýho Václava, Fiali Zdeňka, klub získal z pozemku od dvora hříště na poli proti hostinci Bečváře, za roční nájem 500Kč ročně. Získání hříště bylo ze strany nájemce dvora Bayera velice obtížné. Nájemce dvora po ohlášení u něho, nechal žadatele čekati 4 hodiny a pak aniž by s nimi jednal, zkráceně je odbyl, že žádné pole na hříště nemá. Po několika jednáních, kterých jsem se sám zúčastnil, kde jsme uvedli, že mládež a školní mládež, též malé děti nemají žádného veřejného místa ku hraní, dal Bayer svolení.

Druhý požár.
Dne 13 listopadu v 2 hodiny 15 minut ráno vypukl v tomto roce, v obci druhý požár. Hořeli kůlny dvora naplněné slámou. K ohni se sjelo z okolí několik sborů hasičů. Kůlny nebylo možno zachrániti, shořeli až do základů. Způsobená škoda činila 150.000Kč.

Živnost.
Živnost holičskou a kadeřnickou otevřel čp.22 Kubec Jiljí. Tato živnost byla v obci vítána, od pamětí toho druhu prvá. Kubec je velice snaživý a zručný ve svém řemesle a je vyhledáván ochotníky k líčení při divadlech. Jest účelným členem všech místních spolků a dobrým organizátorem různých zábav a divadelních her v místě a velice dobrý kulturní pracovník. V obci jest oblíben a vážen. Jeho manželka Růžena je mu zdatnou pomocnicí v dámském kadeřnictví. V obci se jim valně nedaří, a přece jsou zde se živností spokojeni.

 

30Duben
PÁLENÍ ČARODĚJNIC
Zveme Vás na tradiční pálení čarodějnic, které se koná před úřadem MČ od 17 hod. 
04Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
08Květen
MÁJOVÉ STŘÍLENÍ
23Květen
Ochranářem mořských želv aneb z Předboje a Březiněvsi až na Srí Lanku a do Indonésie
Hana Svobodová se spolu se dvěma místními organizacemi v Indonésii a s jednou na Srí Lance snaží...
25Květen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
25Květen
SVOZ BIOODPADU
Vážení spoluobčané, stejně jako v loňském roce, tak i v roce letošním budou v naší městské části...
01Červen
SVOZ BIOODPADU
06Červen
Příběhy slavných - vyprávění spisovatelky PhDr. Marie Formáčkové
Srdečně Vás zveme na přednášku do knihovny Březiněves. Tentokrát si poslechneme vyprávění PhDr....
08Červen
MOBILNÍ SBĚR OBJEMNÉHO ODPADU
Vážení spoluobčané, níže uvádíme termíny pro mobilní sběr objemných odpadů, který bude probíhat ve...
Více >>

Úřední hodiny

Pondělí  13 - 18 hod
Středa    13 - 18 hod

Podatelna

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Czechpoint

Pondělí 13 - 18 hod.
Úterý 8 - 12 hod.
Středa 13 - 18 hod.
Čtvrtek 8 - 12 hod.
Pátek 8 - 12 hod.

Kontakty

MČ Praha - Březiněves
U Parku 140/3
Praha 8 - Březiněves 182 00
telefon: +420 283 910 263
e-mail: info@brezineves.cz
datová schránka: atzaqa2